Snelle Website Belangrijk?

Is een snelle website belangrijk? Dat ligt er aan! Wat is het doel van je website? De meeste bedrijven hebben een website omdat ze klanten willen informeren, hun assortiment willen tonen of zelfs producten willen verkopen. Een website is in eerste instantie het visite kaartje van je bedrijf. Meestal is een website zelfs nog meer dan dat! Als jij rendement uit je website of webshop wilt halen is de snelheid van de website erg belangrijk. Bedenk je maar eens wat jij doet als je 5 seconden naar een wit scherm zit te kijken. Grote kans dat je het scherm ververst of een andere website opzoekt. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde internetgebruiker slechts 2 seconden nodig heeft om te bepalen of hij op een website blijft of weer verder klikt. Tussen de 1 en 2 seconden verlies je relatief weinig bezoekers. 

Bij een laadtijd van meer dan 2 seconden neemt het aantal blijvende bezoekers drastisch af. 

Op de vraag of een snelle website belangrijk is kunnen we dus eigenlijk maar een juist antwoord geven; Ja, een snelle website is super belangrijk.
Zeker als je je bedenkt hoeveel tijd, geld en energie je in je bezoekers stopt. Je plaatst artikelen op socialmedia, hebt advertenties lopen op Google, Insta en Facebook en daarnaast schrijf je regelmatig een blog. Van elke 100 bezoekers die je naar je website stuurt haken er tientallen af omdat ze te lang moeten wachten voor je website geladen is. Wij vinden dit zonde, jij ook toch?

Is mijn website traag?

Het probleem waar je als website eigenaar waarschijnlijk mee te maken hebt is dat je website traag is. Toch merk je dat niet altijd zelf. De laadtijd van je eigen website kun je in principe niet bepalen door zelf naar de website te gaan. De reden hiervoor is omdat je computer en telefoon altijd bepaalde bestanden en code onthoud van eerder bezochte websites. De enige manier om te testen hoe snel jouw website is, is door gebruik te maken van de Google Page speed test of bijvoorbeeld GTMetrix. Vul je website in en deze tools analyseren je website. Aan de hand van de uitkomst kun je bepalen of er actie voor je nodig is. Wij hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je kunt berekenen wat jouw omzet derving is aan de hand van je website snelheid. Bereken hier je omzet derving adhv je website snelheid.

Wat kun je aan een langzame website doen?

Je bent er achter gekomen dat je website langzaam laadt en je wilt er iets aan doen. Wat kun je er aan doen? Nou, best veel! Aan de hand van het rapport uit Google of GTMetrix kun je bepalen waar de grootste bottlenecks zijn in jouw website als het om pagespeed gaat. Door de rapporten te gebruiken tijdens het optimaliseren kun je aardige sprongen maken qua sitespeed. 

Top 4 van langzaam ladende wesbites:
1. Slechte Hosting (wordt vaak alleen naar prijs gekeken)
2. Onnodig grote afbeeldingen 
3. Complexe JavaScript Code 
4. Veel (ongebruikte) CSS Code

Als je deze 4 punten goed aanpakt zul je gigantische verbeteringen zien in je website snelheid. De slechte hosting aan de kant schuiven en overstappen naar een goede hosting partij is vrij eenvoudig. Stap altijd eerst over en zorg dat je website op de nieuwe server draait voordat je je huidige hosting opzegt! 

Onnodig grote afbeeldingen zijn killing voor je website snelheid! Vaak zien we afbeeldingen van 700, 800 en 900 kb op websites staan. Dit is voor een gemiddelde afbeelding VEEL te groot. Maar het kan nog erger, bijna iedere website die we aanpakken bevat 1 of meerdere afbeeldingen op ware grote. Dit houdt in dat de afbeeldingen rechtstreeks van de camera of telefoon worden geupload naar de website. Foto's van 5 of 10 MB zijn dus echt geen uitzondering. Wel zijn deze afbeeldingen super super slecht voor je website snelheid. Zeker als je deze ook nog eens op een trage server hebt staan.. Zorg ervoor dat je afbeeldingen maximaal 150kb zijn. Ik heb het hier over afbeeldingen in bijvoorbeeld de achtergrond of header van je website. Deze afbeeldingen moeten groot op het scherm verschijnen. Voor product afbeeldingen is 40 a 50kb meer dan voldoende!

Over punt 3 en 4 kan ik veel uitleggen maar dat doe ik niet. Zodra je je met coderingen gaat bezighouden bestaat de kans dat je je hele website kapot maakt. JavaScript en CSS zijn de codes die er voor zorgen dat je website functioneert. Elke website bevat ongebruikte code. Toch wordt die code geladen en zorgt voor een langzaam ladende website. Door deze code te verwijderen en de gebruikte code te optimaliseren kun je je website snelheid fors verbeteren!

Hulp nodig bij optimaliseren?

Bel ons, mail ons of chat met ons! Wij kijken geheel vrijblijvend wat we voor je kunnen doen!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram